Jõuluhõngulised kultuurisoovitused

5. klassi õpilased ja õpetajad moodustasid reisiseltskonna ning proovisid lühikese detsembripäeva jooksul käia ja näha, milliseid kultuurielamusi leiab Tallinna vanalinnast. Kultuurireisi ettevalmistusi aitasid õpetajate kõrval teha Vändra Gümnaasiumi kokad. Reis sai teoks projekti „Aitan lapsi kunsti juurde”ja lastevanemate rahalisel toel.

Kui teilgi on soov koos sõprade või perega kogeda häid elamusi ja veeta tore päev, võivad järgnevad kultuurisoovitused abiks olla.

Teatrihuvilisi ootab NUKU muuseum. Nukumaailma tutvustus võtab giidi juhtimisel aega tunni. Sisaldab põnevat teavet varjuteatri, marionettide ja varrasnukkude kohta ning rohkesti ilmekat näitmaterjali.

Kirjandushuvilisi kutsub Eesti Lastekirjanduse Keskuse imeilus hoone. 60 minutiga jõuab giidi juhtimisel tutvuda maja, näituste ja muuseumiga ning saada ülevaate uuemast lastekirjandusest. Detsembris ja jaanuaris on keskuses avatud mainekate Moskva illustraatorite suur jõulunäitus „See isemoodi lumi“.

Ajaloohuvilisi tõmbab enda poole Niguliste muuseumi raskete raudneetidega uks. Koos asjatundliku juhiga jõuab tunniga vaadata pidulikus kullasäras altarit ja kuulata selgitusi, mis puudutavad üht hinnalisemat kunstiteost “Surmatants”. Veel jõuab uudistada muuseumkiriku hõbedakambrit ning ronida läbi salapäraselt hämarad trepikäigud ning pildistada end ja sõpru ümber sädelevate paradiisilindudega jõulupuu.

Ostuhuviliste pilku püüab Raekoja platsi kireval jõuluturu südames kõrguv kaunistatud kuusk. Ekspertide hinnangul piisab kaubaga tutvumiseks, sealse jõulutaadiga kohtumiseks ning meelepäraste maiuspalade ostmiseks umbes tunnist.

Uus eesti näitemäng jõuab vaatajani, kes otsustab NUKU teatris etenduse “Vapruse värinad“ kasuks. Tunni jagu head näitemängu ja muusikat julgusest, hulljulgusest ja tõelisest vaprusest koos pere ja sõpradega nautimiseks.

Nagu lugeda võite on seda, mis talvises pealinnas ootab, kutsub, tõmbab ja püüab. Hea eeltööga mahub ühe tunni sisse mõndagi ja päevaga jõuab palju. Kirjeldatud kultuurisoovituse koostamisse kaasatud õpilaseksperte oli 42. Õpetajatena panustasid ettevalmistustesse Margit Sooniste, Silja Enok, Ülle Ütt ja Ulvi Talts. Suur tänu kooli kokkadele maitsvate, soojade pirukate eest!

Soovime kõigile ilusat jõuluaega ja toredaid elamusi!

Silja Enok

Vändra Gümnaasiumi ôpilased Eesti Lastekirjanduse Keskuses.
Soovitame etendust “Vapruse värinad”