Teadusfestival 2024

9.-10. aprillil toimus Tartus Ahhaa keskuses Õpilaste Teadusfestival. Tänavusel, 2024. aasta, algkoolide uurimistööde konkursil osalesid 23 kooli õpilased üle Eesti. Konkursile esitati 59 tööd 127 autorilt. Vändra Gümnaasiumi töödest pääses II vooru ja festivalile esinema 2.a klassi töö “Kuhu kadus vesi, kuhu jäi jää?”. 

Mul on lapsevanemana siiras rõõm, kui tavapärasele koolipäevale lisaks osaletakse erinevates projektides ja pakutakse lastele vahvaid ja arendavaid võimalusi nagu oli selleks äsja Tartus Ahhaa teaduskeskuses toimunud Õpilaste Teadusfestival 2024. Usun,et õpetaja töökoormus võib olla kohati väga suur ja pole sugugi lihtne võtta ette selliseid lisaprojekte. Seda tänulikumad me lapsevanematena oleme.  

Hea võimalus oli seekord lapsevanemana ka nendest kahest päevast osa saada. Oli näha, et suur eeltöö on kogu klassi poolt juba tehtud ja kohal olnud õpilased tutvustasid külalistele uhkelt enda klassi projekti. Lastele kohaselt räägiti siiralt külastajatele ära ka tagasilöögid ja ebaõnnestumised, mis projekti käigus ette tulid. Mingil hetkel hakkasid lapsed kokku lugema, et mitmele “kliendile” on juba jõutud projekti tutvustada. Ja tore oli näha, kuidagi erinevate koolide õpilased omavahel suhtlesid ja teaduse teemadel arutlesid. Õpilased tõdesid, et see teadlase töö on ikka päris raske ning ega see suhtlemine ja enda projektist rääkimine ka eriti lihtne töö ei ole.

Oli üks vahva, asjalik ja teadmisterohke kogemus kõigile asjaosalistele!

Lapsevanem Taire Ojala

Kristella, Kirke, Mathias ja Robin tutvustasid 2.a klassi aurustumiskatset kahel päeval. Nende töö vastu tundsid huvi mitmed päris teadlased. Näiteks rähniteadlane. Meditsiiniteadlane, kes uuris insuldihaigete ravi. Tehnikateadlane, kes oli osalenud mitme erineva teadusgrupi töös. Väga põnev oli kohtumine kivimiteadlasega, kelle töögrupp uurib praegu jääaja järgset aega Eesti alal. Uurimine on huvitav!

Juhendaja õp Silja Enok