3.b klassi võidukas meeskond Tartus

17. mail käis Vändra Gümnaasiumi 3.b klassi võidukas meeskond Tartus realiseerimas oma auhinda, mis sisaldas mitmeid tegevusi Tartu Ülikooli kolmes muuseumis koos Hullu Teadlasega.

Külastati Tartu Ülikooli muuseumi, Tartu Ülikooli kunstimuuseumi ja Tähetorni. Meeskond kutsus kaasa sõbrad oma klassist ja ka paralleelklassist. Antud reisi kirjeldab 3.a õpilane Mia Sofia Voksep.
17. mail oli mul võimalus külastada Hullu Teadlast, kes asus Tartu Ülikooli muuseumis. Mul oli õnn sellel põneval reisil just seepärast osaleda tänu oma headele õpitulemustele. Õpetaja rääkis, et päev tuleb täis huvitavaid katseid ja avastusi, nii seetõttu ootasin reisi suure huviga.
Reis Tartusse tundus seekord eriti lühike. Tavaliselt venib sõit pikaks, kuid seekord oli bussis nii lõbus. Kõik ootasid kohale jõudmist. Lõbusad vestlused ja naljad tegid teekonna kiireks ja nauditavaks.
Tartu Ülikooli muuseumisse jõudes võttis meid vastu Hull Teadlane ise, kes oli särav valge kitlis mees. Alustuseks näitas teadlane meile erinevaid teaduskatseid, millest üks meeldejäävamaid oli kuulmise kontrollimine. Teadlane lasi meil kuulata erineva tugevusega helisid ja selgitas, kuidas inimkõrv töötab. Seletas, et isegi kui me jääme vanemaks, kuuleme ikka helisid.
Teine katse, mis mulle eriti meelde jäi, oli valguse olemuse selgitamine. Hull Teadlane näitas, kuidas valgus koosneb kolmest värvist: sinine, roheline ja punane. Ta seletas, kuidas need värvid segunevad ja moodustavad valge valguse. See oli tõeliselt põnev ja äge katse, mis pani meid kõiki imestama.
Peale teaduskatseid suundusime Tähetorni, kus saime teada palju huvitavat tähtkujude kohta. Teadlane rääkis, kuidas erinevad tähed ja tähtkujud taevas paiknevad ning meisterdasime paberist pilte tähtkujudest. See oli loov ja hariv tegevus, mis pani meid mõtlema universumi suuruse ja ilu üle.
Järgmine peatus oli Tartu Ülikooli peahoonesl asuv kunstimuuseum, kus meile räägiti Antiik-Kreeka kujudest ja mütoloogilistest tegelastest nagu Zeus, Apollon ja Poseidon. Oli põnev kuulata lugusid, millest olin juba kunstikoolis kunstiajaloo tunnis veidi kuulnud. Nende jumalate lood ja legendid on alati olnud väga huvitavad ja inspireerivad.
Peale põnevaid ekskursioone ja katseid suundusime sööma. Maitsev lõuna andis energiat ja võimalust muljeid jagada. Peale sööki aga alustasime bussiga tagasi kojusõitu.
Päev Hullu Teadlase juures oli täis põnevust ja avastusi. Sellised väljasõidud on tõeliselt harivad ja meeldejäävad. Õppisime palju uut nii teaduse, universumi kui ka ajaloo kohta. Ma olen väga tänulik, et sain sellest vahvast päevast osa võtta ja juba ootan järgmisi põnevaid õppekäike.
Õpilaste sõitu rahastas Ernst Sokolowsky nimeline MTÜ. Suur tänu ka Kaur Rebina emale, kes oli saatjana kaasas.
 
Tekst: Mia Sofia Voksep
Fotod: õp Riina Kirkmann