Vändra Gümnaasiumi kooliaed saab 100-aastaseks

17. septembril peab Vändra Gümnaasiumi koolipere koos külalistega meie koolaia 100. sünnipäeva.

Oma kooli aeda või koolimaja ümbritseva pargi kujundust on lubanud tutvustama tulla  kaks gümnaasiumi Tallinnast, üks Virumaalt ja kolm põhikooli Eesti erinevatest paikadest.

Keskpäeval algab Lüdigi saalis konverents ,,Kooliaed 100“. Esinejad on valitud nii, et kuulaja rändaks koos nendega 100 aasta tagusest ajaloost tulevikku ja juubelipäevalt naastes saaks kaasa vastuseid mitmetele küsimustele. Milline on Eesti kooliaedade ajalugu? Kuidas on meie kooli aia ajalugu uuritud? Miks koolidel on aiad, kuidas need toetavad õpiteid? Milline on personaliseeritud õpe nüüdses haridusruumis? Mis on maastikukujundus, mida annab noorele kaasaegse maastikukujunduse õppimine? Milline on meie vajadusi arvestav ja silmailu pakkuv tänavaruum tulevikus?

Eesti kooliaedade ajaloo tundja Anneli Banner on Eesti Vabaõhumuuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja, kes on osalenud muuseumitalude juurde ajastukohaste aedade rajamisel ja nende hooldamisel ning korraldanud mitmeid aiaüritusi. 2019.aastal ilmus selle töö kokkuvõttena raamat „Eesti aia ajalugu“.

Peaesineja Kristjan-Julius Laak on Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi tehisintellekti nooremteadur, kes uurib koos Jaan Aruga personaliseeritud õpet kaasaegses koolis. Ta on pälvinud Ustus Aguri nimelise noorteadlase stipendiumi. Tema ootus on, et kuulajad küsivad peale esinemist teemal „Personaliseeritud õpe nüüdisaegses haridusruumis: võimalused ja väljakutsed“  palju küsimusi. 

Pärast konverentsi jalutame ja maitseme marjakooki meie kooli aias. Loodame, et sügisvihmad pole õieilu veel rikkunud.

Augustikuise aiakohvikute päeva külalised, kes meie kohviku hõrgutisi nautisid, tutvusid ka aiaga ning mõnigi sõnastasid oma muljeid: moodne aed, millel on eeldusi mesitaru pidamiseks, et õpilased saaksid jälgida mesilindude toimetamisi; loodusrikkust tulvil aed, kus on palju õppimisvõimalusi – seega aed, mis elab ja areneb.

Pidupäeva planeerimiseks palume väljastpoolt Vändra Gümnaasiumi saabuvatel külalistel end registreerida kooli kodulehel.

Korraldajate nimel

õpetajad Silja Enok ja Anne Vaher