6. a klass õppekäigul

6.a klass käis 4. detsembril Vändra Gümnaasiumi katlamajas õppekäigul.  Katlamajast rääkis ja oma ametit tutvustas soojuse tootmisjuht Urmas Kohandi. 

Koolimaja suurt katelt köetakse turbaga.  Turba põletamisel tekib 8 protsenti tuhka. Tuha viib ära prügifirma. 

Turbatükke hoitakse laoruumis, sealt tõstetakse turvas kaks korda nädalas suurde mahutisse ja mahutist veab tigu vajaliku koguse turvast edasi katla ahju.  Saime teada, et 15 aastat tagasi kasutati katlamajas kühvleid, et turvast katlasse loopida. 

Õppekäigu ajal oli ahjus temperatuuri 470 kraadi.  Katlas olev vesi soojeneb 90 kraadini. Kuum vesi jõuab läbi torude koolimajja ja nii saavadki radiaatorid soojaks. Katlamajast liigub kuum vesi kooli soojasõlme seal jaotatakse see erinevate koolihoonete vahele soojasõlme kaudu liigub radiaatoreid soojendanud vesi tagasi katlamajja. Koolimajja sisse tuleb vesi, mis on 65 kraadi soe ja koolimajast tagasi katlamajja läheb vesi, mille temperatuur on 45 kraadi. Katlamaja töötab iga päev hommikust õhtuni. Veel räägiti küttekulust. Küttekulu jagati kooli ruutmeetritega, mis omakorda jagatakse õpilaste arvuga. 

Kui suur katel läheb katki või sellega on mingeid probleeme, kasutatakse õlikatelt nii kaua kui suur parandatakse. 

Igapäevaselt kohapeal töötajat ei ole, katlamaja tööd juhib arvuti.  Selleks, et kateldega töötada on vaja õppida matemaatikat, füüsikat ja keemiat, kokkuvõttes reaalaineid. 

Katlamaja eest kannab hoolt Nevel Eesti OÜ.  

Soovitame külastada kui võimalus on!