Projektis ILMAPILK osalemine

Meie kooli 7. klassi õpilased Lukas, Lisete ja Lisandra osalesid Ilmapilgu programmis ja tegid loovtöö globaalsel puhta vee teemal „Põhjavee säästmine ja veekasutuse äpi loomine“ ning lõid selle käigus äpi prototüübi, millega saaks mõõta veekasutust majapidamises ja mis aitaks säästa puhast põhjavett.

Reedel, 17.05.2024 toimus ILMAPILGu projektide demopäev Vivitas, Vivistopi Telliskivi prototüüpimislaboris.

ILMAPILK on mänguline ja disainikeskne tööriistakast maailmahariduse edendamiseks. Vivita on rahvusvaheline laste ja noorte loovuskiirendite võrgustik, mis pakub lastele Vivistopide näol töökodasid – leiutamislaboreid, kus lapsed saavad ise avastada, eksperimenteerida ja luua. https://vivita.ee/#meist

Projekt algas 2024. a veebruaris seminaripäevaga, mil kuulasime Jaapani õpilasi, kes esitlesid oma loovaid uurimistöid.  Esinejate hulgas olid ka meie Eesti inspireerivad noored ettevõtjad ja maailmaparandajad.  Seejärel tutvustati õpilastele globaalseid probleeme: puhas vesi, maavärinad, sooneutraalsus ja ülerahvastatus.

‍Esmakohtumisele järgnes tööprotsess, mis kestis kokku 12 nädalat ja oli jagatud kuueks etapiks (üks etapp kestis 2 nädalat, v.a vaheaeg).

Etapid tutvustavad disainiprotsessi ja loova probleemilahenduse erinevaid samme, alates tunnetamisest kuni avastamise, keskendumise, kujutlemise, mängimise ja jagamiseni.

https://www.vivita.global/ilmapilk

Igal etapil oli õpilastele abiks Ilmapilgu programmi loovtööde  tegemise tööriistakast töölehtedega. Töölehed on näha fotol.

Õpilasi toetasid mentorid prototüüpimislaborist, meie tiimi juhendas Joonas Riisalu ja koolipoolne juhendaja oli bioloogiaõpetaja Hille Arumäe.

Projektis osales neli kooli, 31 õpilast ja valmis 15 loovtööd. Põnevad ideed ja lahendused olid nt heegeldatud kaisupotilill lastele, kes on hirmunud maavärina ajal; kokkuvolditav maja, kus 1. korrus vajub keldrisse ja tekib tühimik maavärina ajal varjumiseks; räpp sooneutraalsuse teemal; äpp, mis aitab põhjavett säästa.

Lukase, Lisete ja Lisandra töö slaidiesitlust vaata SIIT

Kogu projekt ja selles osalemine oli kõigile väga huvitav ja põnev.

2024. aasta sügisest on ILMAPILGU programm kõigile õpetajatele ja huvilistele tasuta kättesaadav Ilmapilk.ee veebilehel. Programmile on õla alla pannud ka Goethe Instituut.

Tekst ja fotod H. Arumäe