Eesti Panga muuseumi rändnäitused

Eesti Panga muuseumi rändnäitused „Eesti raha margast kroonini“,  „Euroraha” ja „Rahareform 30“

Alates 07.12.2022 kuni peagi saabuva vaheajani saab Vändra Gümnaasiumi aulas tutvuda Eesti Panga muuseumi kolme rändnäitustega. Järgmised majandus- ja ühiskonnaõpetuse tunnid on teist moodi, sest koos õpetajatega minnaksegi näitusele. Esimene Eesti Panga muuseumi rändnäitus oli meie koolis 2013. aasta veebruaris toimunud ettevõtlus- ja karjäärinädal. Nädala peaesinejaks oli Siim Kallas, kes esines õpilastele ja kohalikele ettevõtjatele aulaloenguga.

Sel korral on näitus detsembris ja peaesinejaks Jõuluvana, kes saab aulas kuulda tulevaste majanduselu määrajate esinemisi.

Väljapanek „Eesti raha margast kroonini” käsitletakse nelja Eesti vääringut: marka, mis tähistas eestlaste iseolemise algust 1918. aastast; krooni, mis hakkas kehtima 1. jaanuarist 1928 ja oli kuni 25. märtsini 1941 igapäevases ringluses; krooni taassündi 1992. aastal ja selle käibimist kuni 1. jaanuarini 2011, kui Eesti võttis kasutusele euro. Kroon käibis koos euroga veel kaks nädalat.

„Euroraha” tutvustab sularaha emiteerimist ja ringlust ning 1. jaanuarist 2002 käibele tulnud ühisraha eurot. Toodud on seitsme eri nimiväärtusega pangatähe kujundus ja turvaelemendid ning kaheksa eri nimiväärtusega mündi ühise külje kujundus ja mündi osad.

„Rahareform 30“ tähistab Eestis majandusliku iseseisvuse taastamisest möödunud 30 aastat. Reform toimus 1992. aastal vaid kolme päevaga.

Näitus on esinduslik, teemas püsimiseks on Eesti Panga muuseum koostanud erinevate vanuseastmete õpilastele mõeldud töölehed ning pannud ka sel korral tähelepanelikele külastajatele välja teemakohased meened.

I ja II kooliastme majandusõpetaja Silja Enok